VÄRLDSUTSTÄLLNING I ZARAGOZA

Zaragoza, Spanien

Knappt tre månader innan världsutställningen Expo 2008 i Zaragoza öppnade den 14 juni beslöt svenska regeringen att anmäla sitt deltagande i världsutställningen i Zaragoza. Detta var möjligt genom att näringslivet lovat att finansiera deltagandet. Snart stod inredningen i svenska paviljongen klar, ritad av Magnus Ståhl Arkitektbyrå i nära samarbete med Anders Malmströmer Grafisk Design.

Limträkonstruktioner, björkdungar, vitt konstgräs och 360 graders filmduk dominerar utställningskonceptet i den svenska paviljongen på världsutställningen Expo Zaragoza 2008 i Spanien. Svenske arkitekten Magnus Ståhl fick uppdraget att rita inredningen i den 650 kvadratmeter stora befintliga paviljongbyggnaden. Den 7 februari gick Exportrådet ut med förfrågan till 16 svenska arkitektkontor om att på några få dagar komma in med idéer för paviljongens utställningskoncept samt arvoderingsanbud. De flesta tillfrågade lämnade in illustrationsskisser men två av de tillfrågade tackade nej.

Efter två veckor fick Magnus Ståhl Arkitektbyrå uppdraget och kunde starta projekteringen. Sedan gick det fort. Den 10 juni skulle inredningen vara klar för öppningen den 14 juni och stod sedan kvar till den 14 september.

- Det skulle gå snabbt och enkelt att bygga och det skulle vara prisvärt, säger Magnus Ståhl. För att genomföra utställningen har vi på ett dynamiskt sätt samarbetat med utställande företag, UD, Exportrådet och övriga medverkande. Grafiska formgivaren Anders Malmströmer, St Pauls film, ljussättaren Palle Palmé. Det känns otroligt kul att trots den korta tiden och den lilla ekonomin skapa ett kraftfullt uttryck för Sverige tillsammans med duktiga människor som är positiva och problemlösande in i det sista.

Först den 26 april samma år var det officiellt beslutat att Sverige skulle delta på Expo2008 i Zaragoza.

- Inte förrän då var det klart att Sverige kunde delta, förklarar Jonas Linder, projektledare på Exportrådet. Staten hade en budget på 1,7 euro för hela projektet och fick först vänta in näringslivet för att kunna fatta beslutet.

Det var varumärket Sverige och flera svenska företag som visade upp sig på världsutställningen Expo2008. Temat detta år var vatten och uthållighet och det fanns med även i den svenska paviljongen.

Det stora golvet täcktes av vitt konstgräs för att fånga upp projiceringar från den stora ljusriggen i taket. Mitt i rummet reste sig ett semitransparant rum skapad av 60 meter långa och 6 meter höga krökta filmdukar. I tältrummet visades en speciellt framtagen, unik, 360 graders film på ett svenskt naturlandskap, med en animerad årstidsväxling. Mitt i rummet fann besökaren en central paviljong av limträ som svävar på pelare mitt i rummet. Denna kraftfulla skulptur var helt gjort av granträ och fungerade som VIP-lounge för en del av de svenska företag som ställde ut. Kring tältrummet stod 80 björkar organiserade i ”dungar” för att skapa mindre utställningsrum i det stora.

- Vi ser det lite som en konstinstallation eller en kraftfull plattform för en utställning som hela tiden är i förändring. Eftersom vi ganska sent visste vilka företag som skulle delta, berättar Magnus Ståhl, förändras utställningen dagligen. Dynamiken i detta i sig känns modern. Temat har varit att skapa ett regelverk och en metod. Baserad på komplimenterade motsatser som mikro/makro med en tanke om att utställningen ska fungera för alla, från unga människan till den äldre, novisen till experten. En lek med skalan och med det högteknologiska mot det sagofulla. Poet-tech!

Målet att visa upp varumärket Sverige gav upphov till funderingar på arkitektkontoret.

Att visa det sagofulla och mjuka tillsammans med Sveriges fäbless för det innovativa och högteknologiska. Det kändes också intressant att närma sig scenografi mer än arkitektur och att skapa någonting som både är pretentiöst och opretentiöst på samma gång. För gammal som ung.

Vatten var övergripande för hela Expo2008 och temat fanns också med i en av björkdungarna. Andra är barn och kultur, natur och motion och friskvård.

Mellan dungarna stod glasmontrar och monitors som fyllts med information från utställande företag. Björkarna som kom från Västergötland, fälldes i april samma år innan de fått lövbildning och slog ut lagom till öppningen av utställningen och spred en underbar björkdoft i lokalen. Övrig inredning är utförd i limträ av furu.

Eriksson och Volvo Cars, som först kontaktade näringsministern med en förfrågan om svenskt deltagande, hade varit klara länge. Andra företag tillkom under vägen och bidrog med sponsring. Så bidrog till exempel Holmen med björkar som fraktats med båt från Sverige.

- Formen har påverkats av Brand of Sweden och av deltagande företag, förklarar Magnus Ståhl och utvecklats i en process. Jag tycker det är ett bra sätt att jobba på. Men det är märkligt att ett OS är så medialt känt medan en Världsutställning inte är det på samma sätt. Det är ju oerhört positivt att länder kan träffas på detta sätt.

Se den officiella filmen på www.youtube.com/watch?v=lpN0XosQWPI

Totalt deltog 103 länder på utställningen som väntades få sex miljoner besökare. Senast Sverige deltog i en världsutställning var i Aichi i Japan 2005.

Plattformen för en gemensam Sverigebild, ”Brand of Sweden” togs fram av Nämnden för Sverigefrämjande i utlandet (NSU). NSU består av UD, Exportrådet, Invest in Sweden Agency (ISA), Svenska Institutet (SI), Visit Sweden.

Entreprenör för den svenska paviljongen var Jörgen Sigårdh från Ambrosius Nordic AB och ljussättning och audiovisuell installation skedde genom Lightmen AJ AB samt Informationsteknik i Malmö.

Utställande företag (i de flesta fallen spanska dotterbolag): Ericsson, Volvo Car, Ikea, Holmen Paper, Climatewell, Tetrapak, Yoigo (TeliaSonera), Securitas, Scancoin, Sandvik, Envac (avfallsteknikföretag), Swegon, Varim (branschorganisation för svensk vattenreningsindustri), Sony och SonyEricson.

Camilla Norrback och Bergman Sweden AB gjorde ekologiska kläder till personalen.

Magnus Ståhl från Magnus Ståhl Arkitektbyrå AB var Arkitekt, projektledare samt genomförande Arkitekt och Inredningsarkitekt.

Grafisk form genom Anders Malmströmer Grafisk Design.

Foton: Åke E:son Lindman

Previous
Previous

BRO APATÉ

Next
Next

BUTIK NITTY GRITTY